cukr

Čím lze nahradit cukr

3.6.2016

Cukr má mnoho podob, tak proč zůstat u bílého rafinovaného cukru, který neobsahuje žádné cenné látky a naopak organismu velmi škodí? Existuje množství zdravějších alternativ, kterými lze cukr obsahující pouze „prázdné“ kalorie snadno a efektivně nahradit. Bílý cukr se navíc velmi rychle vstřebává, tudíž nás dokáže zasytit pouze na krátkou dobu, což se s hubnutím rozhodně neslučuje.

Třtinový cukr

Tmavý cukr na rozdíl od toho rafinovaného obsahuje zbytky melasy, která je zdrojem důležitých minerálních látek a vitamínů. Proto mu při pečení dejte určitě přednost.

Med

Tekuté zlato, tak by se dal popsat med. Ten má sice velkou kalorickou hodnotu, ale díky obsahu vitamínů je zkrátka neocenitelný. Přírodní cukry jsou však pro organismus mnohem prospěšnější, proto dejte raději přednost medu před uměle doslazovanými pochutinami.

Sirupy

Rýžový, agávový, javorový a další sirup\ nádherné zlatavé barvy a příjemné konzistence jsou na vzestupu. Nabídka sirupů roste geometrickou řadou, ovšem nedá se říci, že by při hubnutí byly právě vhodné. Jsou sice bohaté na živiny, ale také jsou velmi energeticky vydatné. Rozhodně jsou tedy lepší než cukr, ovšem ani se sirupy to nepřehánějte a pokuste se jejich použití omezit na nezbytné minimum.

Stévie

Obrovskému boomu se v posledních letech těší stévie, sladidlo přírodního původu, která má téměř nulovou kalorickou hodnotu a vyznačuje se mimořádně velkou sladivostí. Ovšem i zde platí, že méně je více. Nadměrná konzumace stévie může totiž vyvolat zdravotní problémy, takže to s ní rozhodně není radno přehánět.

Syntetická sladidla

Mnoho lidí se stále domnívá, že umělá sladidla jsou vhodná nejen při onemocnění cukrovkou, ale také při hubnutí. Opak je však pravdou! Umělá sladidla totiž představují velkou zátěž pro organismus a rozhodně se o nich nedá říci, že by byla zdravá, proto se jim raději vyhýbejte.

A čím cukr nejraději nahrazujete vy?

Co vše má vliv na hubnutí?

Zjisti, jak tvé tělo funguje